Museum
   

Artikel Brabants Dagblad zaterdag 20 september 2008

 

Een museum in je eigen achtertuin
Door Merel van Beers. zaterdag 20 september 2008 | 03:29 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 20 september 2008 | 09:06

BERKEL-ENSCHOT - "Ken je dat programma Help, mijn man heeft een hobby? Zo is het hier ook, alleen hebben wij er allebei last van." Mark Jansen heeft daar nog wel iets aan toe te voegen. "Jij bent toch een stuk erger, hoor." Angelique Jansen knikt. "Ik zit elke dag op eBay en Marktplaats", moet ze toegeven.
En dat is te zien. In de huiskamer staan vitrines vol met speldjes, nummerborden, pennen, luciferdoosjes en folders. "Als het maar te maken heeft met de Camel Trophy."

Het ruige werk neemt Mark Jansen voor zijn rekening. "Het zijn de mooiste en stoerste auto's die er zijn. Op mijn twintigste heb ik mijn eerste Land Rover gekocht. Nu hebben we er vijftien."

 

Allemaal staan ze op de oprit of in Udenhout en Oisterwijk, waar ze hun eigen Land Rover-bedrijf hebben. "Maar straks staat alles bij elkaar in onze eigen achtertuin", vertelt Mark Jansen trots. Het eerste Camel Trophy museum van de wereld staat dan aan de N65, Bosscheweg 2a, en opent in het voorjaar. "Onze uit de hand gelopen hobby delen we graag met andere liefhebbers", aldus het echtpaar.

Op zijn twintigste zag Mark de eerste Camel Trophy-wedstrijd. "Zo stoer, ik was meteen verkocht. Een jaar later had ik mijn eigen Range Rover." Maar het bleef niet bij één wagen. "We wonen langs de N65. De auto's vielen wel op. We kregen veel bezoek van mensen met dezelfde interesses en ineens reed ik elk weekend naar Engeland voor onderdelen. Knutselen met auto's was voorbij. Het werd een stuk serieuzer." Zo serieus dat Mark Jansen in 1997 naar de Kamer van Koophandel stapte en zijn Land Rover-bedrijf startte. Zaken liepen goed en drie jaar later nam de toenmalig technisch tekenaar dan ook ontslag en stak al zijn energie onder de motorkap.


Mark en Angelique Jansen tussen twee Camel Trophy Land Rover's, die tot in het voorjaar nog even buiten moeten staan. foto Joris Buijs/PVE

 

De zoektocht naar Camel Trophy auto's ging verder en de tuin raakte steeds voller. "We wilden de verzameling eer aandoen en niet buiten laten staan", aldus Angelique Jansen. Bij toeval kwam de gemeente langs om aan te geven dat de familie de schuur moest verplaatsen vanwege een gasleiding. "Dat hebben we gedaan en met toestemming de schuur meteen wat groter gemaakt." In de achtertuin van de Jansens is nu plek voor het paradepaardje, de originele auto van de Nederlandse deelnemers Joost Staûdt en Rob Visser, en nog zo'n acht andere auto's.

Met al reacties uit Engeland en Frankrijk lijkt het erop dat Angelique en Mark Jansen er een baan bij krijgen. "Nou ja, of het druk wordt, weten we niet, maar dat maakt niet uit. Ik ga gewoon op een klapstoeltje in de tuin zitten. Dan ben ik al een gelukkig mens."

 

Bron: Brabants Dagblad